25 January, 2009

Apa Khabar Orang Kampung?

Kirim salam kepada semua kawan di Malaysia.  Semoga sihat dan gembira.

Dulu saya nak tulis tapi saya tak da apa-apa nak tulis.  Kehidupan saya bosan sangat.  Selalu kerja, masak, mengemas rumah, dan tidur.  Bosan sangat.  Kadang-kadang saya jalan-jalan dengan anjing saya atau menjahit tapi kebanyakan masa, saya kerja.  

Akhirnya, saya bermula tulis theses saya.  Cuma tiga hari lepas, saya bermula tulis tapi saya seronok, mungkin saya habis theses tahun ini.  Saya ada hadapan.  Saya dah lupa banyak jadi saya mungkin perlu bantuan daripada kawan di Malaysia.  Contohnya, sekarang saya tulis pasal pelbagai pasar makanan di Malaysia dan pelbagai restoran dan gerai makanan Malaysia tapi say lupa banyak.  Macam apa nama sayur-sayuran di pasar petani?  Ada banyak ulam dan sayur kampung dan saya lupa semua kecuali pucuk ubi.  Dan sayur-sayuran itu baik untuk apa? Kawan Hamidon saya bagitau saya sayur ini baik untuk ini dan sayur itu baik untuk itu tapi saya lupa? Semasa saya di Malaysia saya tak tulis cukup.

Ada soalan juga untuk kawan di bandaraya, apa nama gerai/restoran kat 'food court' biasa? Saya cuba menerangkan macammana 'food court' Malaysia ada banyak jenis makanan tapi saya lupa nama gerai-gerai.  Saya boleh tulis tentang makanan kat situ tapi ingat mungkin lagi menarik kalau saya boleh cakap tentang nama gerai juga.

Dan saya memang mahu menu gerai makanan biasa.  Sekarang saya ingat nasi goreng dan mee goreng.  Saya ingat mungkin saya tak lupa, hanya saya gementar bila saya tulis theses dan tak boleh fikir betul.  Kalau nak bantu saya, saya memang menghargai bantuan kamu. Bila saya habis theses saya boleh hantar kepada kawan di Malaysia, mungkin saya terjemahan sekit dan post sini.  

Sebab saya tak buat apa-apa yang menarik saya tak dah gambar baru banyak.  Tapi ada dua. Gambar pertama ialah saya dan kawan saya di gunung-gunung.  Dua minggu lepas kami pergi 'snowshoeing'  di gunung-gunung, sangat seronok.  Memang sejuk mungkin -5C tapi pakai banyak pakaian dan bagi minuman yang panas.  Sebab itu kami tak sejuk dan macam biasa, matahari cahaya dan langsit biru.


Gambar kedua ialah hadiah saya menjahit untuk anak saudara saya.  Dia sangat suka dinosaurs jadi saya buat 'dinosaur growth chart' untuk dia.  Chart itu gantung kat dinding dan semasa membesar, dia boleh menukur ketinggian dia.  Saya nak buat chart macam itu untuk anak saudara lain tapi dengan bunga dan burung.  Ben bantu saya lukis semua dinosaurs.

Maaf saya buat banyak salah eja dan tatabahasa.

 

10 comments:

suhaizi said...

Salam perkenalan Ben & Casey;

Saya Suhaizi and Yati @Haryati was one of the person that introduced your blog to me. She is my close friend when we were undergrad in Malaysia.

I am very proud that you can speak and write in Bahasa. Very rare to have a foreign people those used to live in Malaysia and still can write and speak out in Bahasa.

Jika perlukan bantuan untuk belajar Bahasa saya boleh ajarkan sekadar yang termampu! :)

Suhaizi
PS:
Stop by at my blog.
www.suhaizi.blogspot.com

alis said...

hi ben and casey;

saya alis, dari Melaka, Malaysia.
wah! pertama kali membaca blog ini, saya jatuh cinta (aduh, sakit belakang saya, kerana terjatuh! haha!)

terkejutnya saya... bagaimana awak mampu berbahasa Malaysia dengan baik? boleh share apa rahsianya?

saya juga boleh berbahasa mandarin. tapi, mendengar seorang american berbahasa malaysia, saya kira itu lebih membanggakan! tahniah ya~ salam juga buat ben.

Ben and Casey said...

Terima kasih, Alis dan Suhaizi untuk comment baik.

Saya tinggal di Malaysia untuk hampir dua tahun dan ada ramai orang Melayu yang baik hati dan sabar. Mereka bantu saya belajar bahasa Melayu dan untuk mereka saya tak mahu lupa. Saya mahu balik ke Malaysia pada masa hadapan dan mahu cakap dengan kawan jadi tak boleh lupa. Blog ini membantu saya ingat bahasa Melayu jadi sila membaca lagi jadi saya ada alasan tulis lagi.

Terima kasih,
Casey dan Ben

||alis|| said...

hi casey dan ben;
jangan risau. saya akan menjadi pengikut setia blog anda! :)

p.s: tinggal di negeri mana sewaktu di malaysia dahulu?

Haryati said...

Hai Casey and Ben....

Happy to read your writing...tapi memang banyak kesalahan tatabahasa and ejaan!!!hehehe....tapi tak pe...yati masih faham maksud yang ingin disampaikan...NOT THAT BAD actually...

Food Court = Medan Selera

Di pasar tani ada banyak sayur pucuk ubi, sayur kangkung, Pucuk paku, petai, jering, sayur bayam dan banyak lagi.

Casey masih mau beli kain batik tak? Sekarang yati di Indonesia, di sini juga ada kain batik. boleh beli corak yg ada di sini.

oyen said...

hye ben dan casey.
salam blog. hehe.
kagum la saya baca blog awak.
berapa tahun saya belajar english pon tak bagus lagi..
huhu...
neway. keep bloggin ya.
saya dah jadi follower .

:)

||alis|| said...

hi ben & casey..
dimana tulisan bahasa melayu anda?
sudah lama kalian menghilang :)

AMY SENSEI said...

Apa khabar, saya amy sensei dari Jepun (Japan). Saya sangat suka membaca blog anda. Tambahan lagi saya ingin ke US untuk PhD saya di dalam bidang pendidikan. Harap kita dapat menjadi sahabat nanti. Saya juga boleh berbahasa Jepun, tetapi kefasihan anda di dalam bahasa melayu amat membanggakan saya. Sila lah ke blog saya, jangan bimbang kerana saya menggunakan bahasa Melayu bukan bahasa Jepun. Jumpa lagi!
www.amysensei.blogspot.com

||alis|| said...

oh ben oh casey..

dimana anda berdua? saya rindukan tulisan anda casey ;)

alis

Tuah Mohamad said...

Salam perkenalan dari saya untuk anda.Untuk pengetahuan anda saya benar benar teuja membaca cerita awak.Ini mungkin perkenalan kita yang pertama..kita belum pernah berjumpa,tetapi bila saya baca cerita anda di sini ia membuatkan saya tertarik untuk memberi komen kepada anda..tahniah kerana anda bijak berbahasa Melayu.Dari artikel ini saya ingin berkenalan dengan anda, bolehkan? anda boleh hubungi saya di facebook dengan email. stuahmohd59@gmail.com terima kasih kiranya sudi berkawan dengan saya...anda orang Amerika yang baik...