10 September, 2009

Gardening for Good

Hai.

Seronoknya dengar khabar daripada Abang Sarif di Kuala Mai dan Anie dan kawan-kawan lain di Malaysia. Ben dan saya rindu kamu dan ingat tentang Kuala Mai dan keluarga Hamidon selalu. Semoga kita boleh jumpa tak lama lagi.

Hari ini, saya nak tulis tentang apa saya buat di kawasan perumahan saya. Di kawasan perumahan saya, terdepat dua kebun komuniti yang besar. Di situ, jiran-jiran saya menanam pelbagai sayur-sayuran. Mereka bayar 25USD dan dapat kebun diri yang kira-kira 5 meteres x 5 meteres untuk musim panas dan musim jatuh.

Kerana saya ada kebun juga saya ingat mungkin jiran saya mahu bantu saya mendermakan sayur-sayuran kepada 'food bank' (tempat yang bagi makanan kepada orang miskin) semasa musim panas dan musim jatuh. Jadi saya pergi ke rumah-rumah jiran saya dan ke kebun kommuniti di kawasan perumahan saya dan tanya jiran-jiran kalau mereka mahu bantu saya. Ramai jiran jawab ya jadi saya beli kotak-kotak untuk kumpul sayur-sayuran daripada jiran dan buat papan tanda tentang 'project'. Saya menyatakan 'project' saya Gardening for Good (makna menanam sayur untuk baik).

Sejak bulan Julai, setiap hari Rabu dan hari Ahad saya mengumpulkan sayur-sayuran dan bawa sayur-sayuran kepada 'food bank' yang tempatan. Saya kagum dengan jiran-jiran saya. Mereka sangat murah hati. Kadang-kadang kotak-kotak terlalu penuh dan saya tak boleh mengangkat kotak-kotak itu. Semasa bulan Ogos, kami mendermakan lebih 152 kilos sayur-sayuran kepada food bank! Saya gembira dan orang yang menggunakan perkhidmatan 'food bank' sangat berterima kasih sebab biasanya makanan di food bank tak baik (junk food) dan jarang-jarang mereka dapat sayur-sayuran. Di Amerika, sayur-sayuran mahal sekit jadi ramai orang miskin tak boleh beli. Kalau saya dapat terlalu banyak sayur-sayuran Hari Rabu, saya akan pergi ke rumah kawan saya dan bagi dia sayur-sayuran. Dia memang orang miskin. Dia dan emak dia tinggal di motel yang tak baik. Mereka berkongsi satu bilik kecil. Kebanyakan orang yang tinggal kat motel itu macam kawan saya dan emak dia - orang miskin - jadi saya bagi sayur-sayuran kepada semua orang saya tengok di situ.

Saya gembira dan ada senang hati sebab jiran saya sangat murah hati dan Gardening for Good ialah kejayaan. Semoga kami boleh mendermakan 150 kilos lagi sebelum bulan November!

Jaga diri,
Casey

1 comment:

Anonymous said...

Hai Casey,
Hari ni hari terakhir berpuasa,esok hari raya....yeay..!!
how about you?Casey dapat berpuasa berapa hari?bila casey nak datang M'sia ni?
29th Sept ani akan terbang ke India, Chennai.Jom casey jalan2 kat sana pulak...this is my 1st posting..i'm eager..hehe...
Take care casey.

xoxo
Anie.